Aquest web fa servir Cookies pròpies i de tercers per oferir un millor servei i fer estadístiques de dades d'ús. Accepta-abans de seguir navegant per poder gaudir de tots els seus continguts amb plena funcionalitat. Si vols més informació o modificar la seva configuració, visita la nostra Política de Cookies o prem el botó Veure més ...

All for Joomla All for Webmasters

679 57 12 60    -   info@aislaecotres.com

La UPC de Terrassa crea un aïllament tèrmic i acústic amb fibres tèxtils de pneumàtics

El projecte compta amb la col·laboració d'un grup industrial i s'està provant en un hotel de Barcelona

De les rodes de pneumàtics, com del porc, ja se n'aprofita tot. Aquesta és la valoració que fan els investigadors de l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de la UPC de Terrassa (Eseiaat) i el grup industrial Comsa, que ha desenvolupat un nou material a partir de fibres tèxtils de rodes velles.

La UPC de Terrassa crea un aïllament tèrmic i acústic amb fibres tèxtils de pneumàtics

Si fins ara ja era habitual la valorització del cautxú i el metall de les rodes per a diferents aplicacions, el projecte de la UPC fa viable la creació d'un aïllant tèrmic i acústic, equiparable a la llana de roca per al sector de la construcció, a partir del reciclatge d'aquestes fibres tèxtils.

El projecte està encara en una fase molt embrionària i s'està provant en un dels hotels que la cadena NH té a Barcelona. Es preveu que abans de dos o tres anys no pugui comercialitzar-se a escala industrial. 

ESTALVI D'ENERGIA I EMISSIÓ DE CO2 

Un dels punts forts del projecte de la UPC i Comsa és el seu alt valor mediambiental, per estalvi d'energia i emissió de CO2 a l'atmosfera que suposa, segons detalla l'investigador de l'Eseiaat Lluís Gil. 

Un dels investigadors de Comsa, Joan Peset, afegeix que el nou material no marcarà un abans i un després des del punt de vista tecnològic, ja que la funció d'aquest aïllant ja la fan altres materials existents al mercat, però sí que reclama que hi hagi un canvi de paradigma des del punt de vista ecològic a l'hora de desenvolupar projectes industrials com aquest. 

Durant la investigació s'han creat diferents solucions que permeten adaptar el producte final als requeriments del client i subministrar-lo en forma de sac o de plaques. 

Després de realitzar diferents assajos, la clau per obtenir el nou material ha estat la combinació de tres components, les fibres, una pasta de paper reciclat i cua blanca adhesiva, que donen com a resultat un aïllament tèrmic i acústic apte per al sector de la construcció i per a projectes ferroviaris. 

Els materials aïllants convencionals tenen un cost aproximat d'entre 6,2 euros per metre quadrat, amb llana de roca, o 3,8 euros per metre quadrat amb llana de vidre, mentre que el cost del nou material és al voltant d'un 20% inferior, segons les primeres estimacions, i manté unes capacitats aïllants equivalents. 

Més notícies de Terrassa a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA