Aquest web fa servir Cookies pròpies i de tercers per oferir un millor servei i fer estadístiques de dades d'ús. Accepta-abans de seguir navegant per poder gaudir de tots els seus continguts amb plena funcionalitat. Si vols més informació o modificar la seva configuració, visita la nostra Política de Cookies o prem el botó Veure més ...

All for Joomla All for Webmasters

679 57 12 60    -   info@aislaecotres.com

Tot el que cal saber per aïllar la teva casa del fred

S'està fent de pregar, però el fred -o almenys una baixada de les temperatures considerablement està a la volta de la cantonada. I el problema és que, en arribar de cop, molts de nosaltres no estem preparats per suportar-, ni al carrer ni a casa. Perquè és precisament a la llar on més temps passem, per això és imprescindible que estigui en les millors condicions per no haver d'abrigar en excés per a alguna cosa tan quotidià com veure la televisió al sofà o estudiar al nostre escriptori.
El principal problema dels habitatges actualment és que perden el 99% de l'energia perquè no estan ben aïllades, segons dades de Danosa. Això què suposa? Que per molt que pugem la calefacció, seguim passant fred i, a més, pagant de més en la factura de la llum o gas, ja que a cada grau que pugem el termòstat la factura s'eleva un 7%. Per evitar que això passi, la reforma és la nostra principal arma, però sabent exactament quines millores cal realitzar i quins punts crítics hem de controlar perquè resulti tot un èxit.
La teulada, el causant que es refredi l'habitatge
Per començar, mirem al sostre. Sí, perquè precisament per la teulada es produeixen les principals pèrdues de calor en els habitatges. En concret, el 30% de la calor s'esfuma per la coberta, de manera que ha de ser el primer objectiu de la reforma o rehabilitació, ja que si s'aïlla correctament es pot generar un estalvi del 35% en la factura energètica, segons Ursa .
Per posar fre a aquestes pèrdues, hi ha diferents materials que són aptes per a protegir les cobertes, si bé el més aconsellable per a aquest cas pot ser el poliestirè extruït, més conegut com XPS, ja que no només protegeix del fred a l'hivern, sinó també del calor a l'estiu, el que permet mantenir la temperatura estable durant tot l'any. Perquè això també és important. No es pot pretendre estar en màniga curta a casa en ple gener i tenir el jersei posat a l'agost. La temperatura ideal a la llar està entre els 19ºC i els 21ºC a l'hivern, i els 26ºC i els 27ºC a l'estiu.
Però si es vol donar un plus a aquest aïllament tèrmic, tenim la llana mineral, un material fàcil de trobar en el mercat, assequible i que, a més, aïlla del soroll exterior si s'instal·la amb un acabat perforat. D'aquesta manera, no únicament s'estalvia energia, sinó que també es millora la qualitat de vida a casa al no tenir excés de soroll que entorpeixi el descans o les activitats que requereixen concentració, aconseguint el confort acústic desitjat.
Les parets, el següent pas
Els murs o parets de l'edifici són els següents causants que la calor no sigui perceptible a la nostra llar. Per aquí s'escapa el 25% de la temperatura dels habitatges. I, per això, haurien de ser objecte de la rehabilitació o reforma tèrmica perquè aquesta sigui completa. En aquest cas, igual que amb el sostre, reduint la pèrdua de calor per les parets també s'abarateix l'import de la factura elèctrica o gas.
 
En aquest punt, la rehabilitació tèrmica dels murs es pot fer des de l'interior de l'habitatge o des de l'exterior, ja que es tracta d'abrigar "la pell de l'edifici". Si bé és més efectiva si es fa des de l'exterior, moltes vegades no és viable ja que cal posar-se d'acord amb la resta de veïns per aïllar la façana. Per això moltes vegades és aconsellable aïllar des de l'interior, ja que és més senzill i, també, econòmic, ja que es detecten les necessitats específiques de l'habitatge i s'aïllen tots els punts crítics per no perdre la calor generada. Existeixen molts materials aïllants per a l'interior de l'habitatge, que a més solen tenir propietats acústiques, evitant d'igual manera la propagació del soroll d'un pis a un altre o fins i tot disminuir el soroll de l'exterior.
Si s'opta per fer la rehabilitació des de l'exterior, hi ha dues opcions principals: instal·lar façanes ventilades -un material aïllant amb una càmera d'un mínim de tres centímetres i un acabat exterior que pot ser de fusta, ceràmica o altres materials- o un Sistema d'Aïllament Tèrmic per l'Exterior (SATE), que es compon de XPS i unes capes de morter per a l'acabat final i / o altres materials.
 
Una vegada que estan ben aïllades les parets, podem començar a pensar en el sistema de calefacció de l'habitatge. Hi ha un que no és massa conegut però que pot ajudar en aquest objectiu d'escalfar la casa sense malbaratar energia. Es tracta de les parets radiants (també hi ha sòls), un sistema de calefacció eficient que aconsegueix una temperatura uniforme a tota la casa a través d'un circuit de canonades que es connecta amb l'espai on són instal·lades, el que els dóna la capacitat de distribuir la calor de forma constant.
Entre els seus avantatges destaquen la possibilitat de mantenir aquesta temperatura a l'estiu, gràcies a la refrigeració, i la limitació de les corrents d'aire. El millor d'aquest sistema és que reparteix l'energia (calor) de forma més uniforme que els radiadors, que són un punt focal, de manera que genera major benestar amb menys temperatura, el que genera un estalvi en les factures.
Consells extra
Finalment, per reforçar el paper de l'aïllament, podem adoptar una sèrie d'hàbits que ens permetran mantenir la casa calenta sense malbaratar energia:
1. Programar amb temps la calefacció. Si es puja de cop, s'incrementa més la factura que mantenint la casa a una temperatura constant.
2. Canviar la caldera per una de baix consum. Suposa una inversió important, però que es recupera estalviant a la factura.
3. Utilitzar les cortines i persianes com aïllants. Si per les nits tanquem bé les persianes i correm les cortines, la casa guardarà la calor acumulada durant el dia.
4. Col·locar panells reflectants darrere dels radiadors. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), permet estalviar entre un 10% i un 20% de l'energia consumida, ja que la calor rebota en ells i es distribueix per l'estada.
5. Tancar les portes de la cuina i la finestra. Aquestes estades tenen escletxes de seguretat per les quals es va la calor i, alhora, entra el fred, de manera que cal evitar que aquest intercanvi d'energia es propagui per tota la casa.
6. Instal·lar finestres amb doble vidre. Això permet estalviar fins a un 50% de la calor.
7. Revisar portes i finestres, per tal de detectar possibles esquerdes o filtracions per la pròpia fusteria. Si és així, cal segellar-les amb massilla o silicona o disposar de rivets, ja que per aquestes esquerdes entra el fred de l'exterior.
8. Recolzar-se en els elements de la decoració per guanyar graus. Quan col·loquem catifes en els sòls i cortines espesses aconseguim tenir una llar més càlid, a més generem un espai més confortable acústicament ja que aquests elements absorbeixen els sorolls, no els reboten.
idealista
Una vez que están bien aisladas las paredes, podemos empezar a pensar en el sistema de calefacción de la vivienda. Existe uno que no es demasiado conocido pero que puede ayudar en este objetivo de calentar la casa sin derrochar energía. Se trata de las paredes radiantes (también hay suelos), un sistema de calefacción eficiente que consigue una temperatura uniforme en toda la casa a través de un circuito de tuberías que se conecta con el espacio donde son instaladas, lo que les da la capacidad de distribuir el calor de forma constante.
Entre sus ventajas destacan la posibilidad de mantener esa temperatura en verano, gracias a la refrigeración, y la limitación de las corrientes de aire. Lo mejor de este sistema es que reparte la energía (calor) de forma más uniforme que los radiadores, que son un punto focal, por lo que genera mayor bienestar con menor temperatura, lo que genera un ahorro en las facturas.
Consejos extra
Por último, para reforzar el papel del aislamiento, podemos adoptar una serie de hábitos que nos permitirán mantener la casa caliente sin derrochar energía:
1. Programar con tiempo la calefacción. Si se sube de golpe, se incrementa más la factura que manteniendo la casa a una temperatura constante.
2. Cambiar la caldera por una de bajo consumo. Supone una inversión importante, pero que se recupera ahorrando en la factura.
3. Utilizar las cortinas y persianas como aislantes. Si por las noches cerramos bien las persianas y corremos las cortinas, la casa guardará el calor acumulado durante el día.
4. Colocar paneles reflectantes detrás de los radiadores. Según la Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), permite ahorrar entre un 10% y un 20% de la energía consumida, ya que el calor rebota en ellos y se distribuye por la estancia.
5. Cerrar las puertas de la cocina y la ventana. Estas estancias tienen rendijas de seguridad por las que se va el calor y, a la vez, entra el frío, por lo que hay que evitar que ese intercambio de energía se propague por toda la casa.
6. Instalar ventanas con doble acristalamiento. Esto permite ahorrar hasta un 50% del calor.
7. Revisar puertas y ventanas, con el fin de detectar posibles grietas o filtraciones por la propia carpintería. Si es así, hay que sellarlas con masilla o silicona o disponer de burletes, pues por estas grietas entra el frío del exterior.
8. Apoyarse en los elementos de la decoración para ganar grados. Cuando colocamos alfombras en los suelos y cortinas tupidas logramos tener un hogar más cálido, además generamos un espacio más confortable acústicamente puesto que estos elementos absorben los ruidos, no los rebotan.
 
idealista