Aquest web fa servir Cookies pròpies i de tercers per oferir un millor servei i fer estadístiques de dades d'ús. Accepta-abans de seguir navegant per poder gaudir de tots els seus continguts amb plena funcionalitat. Si vols més informació o modificar la seva configuració, visita la nostra Política de Cookies o prem el botó Veure més ...

All for Joomla All for Webmasters

679 57 12 60    -   info@aislaecotres.com

L’ app per mesurar l’aïllament acústic a través del mòbil

La innovació, creativitat i desenvolupament tecnològic són claus per a tots els sectors industrials, entre ells el sector de la construcció. Després de passar per una forta crisi immobiliària, ha d’invertir en avenços tecnològics per comptar amb tècniques més eficients i econòmiques que permetin, en última instància, construir obres i infraestructures de més qualitat.
 
Per ajudar als professionals del món de la construcció a complir amb aquest objectiu, la col·laboració entre les unitats d’Advanced Manufacturing Systems, Big Data Analytics i Functional Printing, coordinades pel Dr. Carles Rubio des del Departament de Projectes Integrals i Laboratoris d’Eurecat, ha permès desenvolupar una aplicació per a mòbils intel·ligents que permet realitzar inspeccions d’aïllament acústic de manera ràpida, fàcil i per un baix cost sense haver de disposar d’un sonòmetre convencional, els quals tenen un preu molt alt i són difícils d’utilitzar per persones no expertes.

L’aplicació, que per funcionar necessita un smartphone connectat a un micròfon extern, guia l’usuari a través de diferents pantalles amb instruccions per tal de calcular l’índex d’aïllament acústic de l’obra o la infraestructura. El mòbil mostra el resultat en gràfics i envia les dades a una plataforma de gestió accessible des de qualsevol ordinador, on es podran analitzar i comparar amb les especificacions del model BIM de l’obra.


Vista a l’ordinador dels valors del test d’aïllament acústic recollits amb el mòbil

L’aplicació d’Eurecat és una de les eines tecnològiques desenvolupades en el marc del projecte europeu Built2Spec, i dotarà als promotors de la construcció d’una solució per facilitar les inspeccions tècniques que s’han de dur a terme als edificis en construcció per tal d’assegurar que compleixen les normatives europees d’aïllament acústic.

L’equip d’Eurecat ha provat el funcionament de l’aplicació, que encara es troba en fase de proves, per calcular l’aïllament acústic entre dues habitacions d’un edifici residencial. Els tests s’han dut a terme en un edifici en construcció propietat d’OHL, un dels socis del projecte Built2Spec, ubicat a la localitat de Montgat, Barcelona.

Per a l’avaluació de la utilització de smartphones com a alternativa a les inspeccions acústiques amb sonòmetres convencionals, durant les proves es va disposar dels dos dispositius per comparar els valors obtinguts. Per poder veure les diferències entre els valors obtinguts amb cada un dels dispositius i que el test fos el màxim d’acurat possible, va utilitzar-se sempre un altaveu omnidireccional convencional i es va fer ús de soroll rosa, un soroll amb una densitat espectral de potència proporcional al recíproc de la seva freqüència i el més utilitzat com a senyal de prova en mesuraments acústics.


Comparació d’un sonòmetre convencional i un iPhone amb l’aplicació mòbil instal·lada duent a terme una prova de mesurament acústic

Pendents d’una segona ronda de tests el proper novembre de 2017, Carles Rubio, responsable de la participació d’Eurecat al projecte Built2Spec, afirma que en les primeres proves “l’aplicació ha demostrat ser un mètode útil i fàcil per mesurar l’aïllament” i que tot i no poder emetre certificats oficials d’aïllament acústic el dispositiu “té potencial per consolidar-se com a tècnica per proveir una estimació de l’aïllament acústic en edificis d’una manera ràpida i eficient”.

Rubio explica que “ara toca seguir treballant per convertir l’aplicació en una alternativa per realitzar inspeccions d’aïllament acústic amb el mateix resultat que els sonòmetres però amb un dispositiu més lleuger i de manera més eficient i menys costosa”.

Built2Spec (Built2Specifications: Self-Inspection, 3D Modelling, Management and Quality-Check Tools for the 21st Century Construction Worksite) és un projecte de 4 anys de durada finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. El projecte aborda la necessitat de reduir les diferències d’eficiència energètica que sovint es donen entre el disseny d’un edifici i la seva construcció final. En el marc del projecte, que compta amb la participació de vint socis de vuit països europeus, s’estan desenvolupant un conjunt de tecnologies innovadores perquè els professionals de la construcció puguin autoinspeccionar les edificacions mitjançant un sistema específic de control de qualitat i facilitar-los el compliment de les regulacions europees.